Kolejny sezon upraw miejskich w Qlturalnym warzywniaku

Dodano: 27 kwietnia 2018

Około 150 osób uczestniczyło w inauguracji II sezonu miejskiego ogródka na pasażu za domem kultury w Chrzanowie. 27 kwietnia, podczas pikniku zorganizowanego z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemi, dzieci i dorośli zasadzili w kręgach warzywa i zioła. Qlturalny warzywniak został założony w 2017 roku przez MOKSiR, Zakład Gospodarki Odpadami Komunalnymi w Balinie oraz ENERIS Surowce. Ma zachęcać mieszkańców do uprawiania własnych warzyw i owoców.

Od roku na pasażu koło Miejskiego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji, stoi 12 donic wypełnionych ziemią. To właśnie wokół nich w piątek, 27 kwietnia, spotkali się przedszkolaki, uczniowie z chrzanowskich szkół oraz dorośli, aby przygotować miejski ogródek do rozpoczynającego się sezonu. Podczas pikniku zorganizowanego z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemi zasadzili warzywa – rabarbar, sałatę, cukinię oraz zioła – bazylię, oregano, miętę. Nie zabrakło również owoców, w tym truskawek i poziomek. Poza sadzeniem, pielęgnowano również drzewa, które od ubiegłego roku cieszą oczy na chrzanowskim pasażu – wiśnię, czereśnię i migdałowiec. Przez miniony rok opiekę nad nimi sprawowały przedszkolaki, uczniowie, harcerze i seniorzy, o czym informują przechodniów tabliczki umieszczone w każdym z kręgów.

— Qlturalny warzywniak to świetna miejska ozdoba i kolejna przestrzeń służąca do integracji mieszkańców Chrzanowa. Ponieważ ogródek został zaprojektowany z myślą o edukacji ekologicznej, dzięki niemu można się wiele dowiedzieć na temat roślin: pożytecznych dla człowieka i przyjaznych dla owadów oraz ptaków. Cieszymy się, że nasza wspólna inicjatywa wpisała się już kalendarz miejskich wydarzeń w Chrzanowie

— powiedział Michał Bogacki z Zakładu Gospodarki Odpadami Komunalnymi w Balinie/ENERIS Surowce.

Inauguracji Qlturalnego warzywniaka towarzyszyły zabawy edukacyjne skupiające się na temacie ochrony środowiska. Przy Kole Zagadek Ekologicznych dzieci i dorośli mieli okazję sprawdzić swoją wiedzę na temat segregowania odpadów, oszczędzania surowców oraz kompostowania. MOKSiR oraz ENERIS zachęcali przy tej okazji do samodzielnego wytwarzania kompostu, czyli „złota ogrodnika” z bioodpadów.