Harmonia z naturą i jej rytmem staje się coraz częstszym stylem życia Polaków. Jednym z jego ważniejszych elementów jest odżywianie się zdrowymi pokarmami, najlepiej z eko-upraw. Warto jednak posunąć się o krok dalej i sprawdzić się w roli farmera.

Czy odpady biodegradowalne to na pewno odpady?

Początki kompostownika

Postęp cywilizacyjny i coraz więcej obowiązków powodują, że w zapomnienie odchodzą zwyczaje naszych przodków. W domach naszych babć i dziadków prawie nic się nie marnowało. Ścięta trawa, liście, obierki z kuchni trafiały do kompostownika, a tam rozkładały się, tworząc naturalny nawóz stosowany do uprawy warzyw, owoców i kwiatów. Teraz bardzo często traktujemy pozostałości po koszeniu trawnika jako odpady. Pozbywamy się ich bezpowrotnie, wyrzucając w szczelnie zamkniętych plastikowych workach, gdzie gniją tracą swe właściwości. Dlatego więc, zanim zaczniemy zapełniać brązowe worki zastanówmy się, czy chcemy pozbywać się „złota ogrodnika”, jak słusznie nazwano kompost.

 

Polskie nasiona + własny kompost = zdrowe warzywa

Uprawa warzyw i ziół w przydomowym ogródku to zarówno relaks, jak i zdrowa żywność, nad produkcją której będziemy mieli pełną kontrolę:

  • wysiewajmy nasiona, dobrych polskich odmian, wyhodowane w naszej strefie klimatycznej, przystosowane do warunków polskiej mroźnej zimy i suchego, gorącego lata. Polska firma hodowlano-nasienna PlantiCo oznacza swoje odmiany na opakowaniach, co daje gwarancję zakupu nasion bezpośrednio od hodowcy i producenta.
  • produkujmy własny kompost, czyli prosty do pozyskania nawóz naturalny. Użyty do użyźniania ziemi odwdzięczy się nam łatwo przyswajalnymi mikroelementami oraz substancjami wpływającymi na prawidłowy rozwój roślin – związkami azotu, potasu czy fosforu.

Pamiętaj:

  • Odpady biodegradowalne to odpady, które przy udziale mikroorganizmów podlegają rozkładowi tlenowemu lub beztlenowemu.
  • Kompost to efekt tlenowego rozkładu odpadów zielonych. Możemy go wykonać przede wszystkim z odpadów pochodzących z konserwacji terenów zielonych (skoszona trawa, liście), z części odpadów kuchennych (obierki, skórki owoców, zielone części warzyw, przekwitłe kwiaty itp.) oraz wystudzonego popiołu z grilla, ogniska lub pieca opalanego drewnem lub węglem.

 


Broszura Eko-zdrowe warzywa ogrodowe, plik PDF, 7 MB

Partnerem akcji jest polska firma hodowlano-nasienna PlantiCo.

Logo Plantico