Każdy początkujący ogrodnik wie, że podstawą zdrowych, dorodnych upraw jest dobre podłoże. Kupujemy specjalny torf, obornik, ziemię a tymczasem w zasięgu naszej ręki jest wartościowy nawóz, który w dodatku w całości powstaje pod naszą kontrolą.

Kompostownik bez tajemnic

Mowa o kompoście, nawozie organicznym powstałym w wyniku rozkładu odpadków bio na czynniki pierwsze. Taki rozkład biomasy odbywa się w obecności tlenu oraz mikroorganizmów przy odpowiedniej temperaturze oraz wilgotności. Do kompostownika możemy wrzucić większość odpadów ogrodowych oraz kuchennych – około 40% średniej zawartości kosza na odpady nadaje się do kompostowania.

Od teorii do praktyki

Kobieta przy kompostownikuNa rynku istnieje wiele gotowych rozwiązań dla działkowiczów. Plastikowe kompostowniki o różnej pojemności można kupić w każdym sklepie budowlanym. Zamiast jednak wydawać pieniądze, wystarczy rozejrzeć się po ogródku, znaleźć kilka desek, stare palety lub siatkę i 4 grubsze paliki. Kompostownik najlepiej postawić w miejscu zacienionym, osłoniętym przed mocnym słońcem, bezwietrznym i na uboczu ogrodu. Ważne też, by wybrany teren nie był zalewany przez wodę. Warto od razu zaplanować miejsce na dodatkowy kompostownik, który będziemy użytkowali po zapełnieniu się pierwszego.

Zazwyczaj kompostowniki mają kształt sześcianu, którego maksymalna wysokość nie powinna przekroczyć 150 cm. Jedna ze ścian powinna mieć możliwość wyjmowania/otwierania. Kompostownik należy lekko wkopać w ziemię, przy czym ważne jest, aby nie izolować go niczym od dołu. Ściany nie mogą być szczelne – konieczne jest zostawienie szczelin, które w naturalny sposób będą napowietrzały złożone odpady.

Przygotowanie kompostownika krok po kroku

Przekrój kompostownika

 

Krok 1: na dnie zaplanowanego kompostownika, wkopanego w ziemię na głębokość ok. 20-30 cm, układamy warstwę dobrze przepuszczalnej gleby.

Krok 2: na ziemi układamy połamane gałęzie drzew i krzewów, tworzą one tak zwaną warstwę drenażową. Można wykorzystać gałęzie przyciętych drzewek owocowych czy pędy starych malin.

Krok 3: Układamy warstwę pochłaniającą składniki mineralne, by zapobiec ich wymywaniu. Najlepiej sprawdzi się torf, ziemia ogrodowa, słoma lub częściowo rozłożony zeszłoroczny kompost.

Krok 4: Po przygotowaniu odpowiedniego podłoża możemy zacząć codzienne użytkowanie kompostownika. Warto co jakiś czas przełożyć złożone odpady warstwą ziemi ogrodowej lub drobno rozkruszoną gliną.

 


Broszura Eko-zdrowe warzywa ogrodowe, plik PDF, 7 MB