Kompost jest niezmiernie wartościowym nawozem dla naszych roślin domowych, warzyw, czy drzewek owocowych. Warunkiem jest jednak jego właściwe przygotowanie i użytkowanie.

Fakty i mity o odpadach

Często słyszymy obawę początkujących ogrodników, że zbyt wiele jest obostrzeń dotyczących tego, co można wrzucać do kompostownika. Nic bardziej mylnego. Do kompostownika możemy dodać większość odpadów ogrodowych oraz kuchennych. Około 40% średniej zawartości kosza na odpady nadaje się do kompostowania!

Odpady, które możemy kompostować, dzielimy na trzy grupy:

  1. Produkty „brązowe” (bogate w węgiel, wolno gnijące) np.: produkty kartonowe
    opakowania po jajkach (rozdrobnione), skrawki papierów (papierowe ręczniki, papier toaletowy), siano, ściółki czy wióry używane dla domowych gryzoni, obcięte gałązki krzewów, patyki, skorupki jaj (rozdrobnione), trociny, popiół drzewny, odpadki drzewne, suche liście, a nawet włosy, obcięte skrawki paznokci i naturalne włókna z 100% wełny lub bawełny.
  2. „Zielone” składniki kompostu np.: surowe obierki z kuchni (owoce, warzywa), zużyte torebki z herbatą, fusy i filtry po kawie, zużyte liście herbaty, chwasty (bez nasion), zielone liście.
  3. Produkty z dużą zawartością azotu, aktywujące proces rozkładu np.: liście, młode chwasty, skoszona trawa, siano, odchody zwierząt roślinożernych np. krów i koni, odchody drobiu i ściółka.

Stosunek wyrzucanych brązowych do zielonych frakcji powinien wynosić 1:1.

Kompostownik – dobre i złe praktyki

Pies na kompostownikuSzczątki organiczne w kompostowniku układamy równomiernie i cienkimi warstwami. Nie powinniśmy usypywać dużych jednolitych kopców z liści, ponieważ dłużej będą się rozkładały. Kompost nie może być przesuszany – bardzo ważne jest jego okresowe podlewanie. Nie powinno się wrzucać tylko skoszonej trawy przez cały rok, ale przekładać ją innymi bioodpadami, choćby tymi powstałymi w naszej kuchni. Ważne, by nie ubijać warstw kompostownika, muszą leżeć luźno.

Zawartość powinna być 1-2 razy w roku w całości przerzucona lub zruszana widłami – napowietrzanie przyśpiesza proces rozkładu. Na tworzenie się kompostu bardzo dobrze wpływa wprowadzanie biopreparatów przyśpieszających kompostowanie oraz dżdżownic kalifornijskich.

Kompost jest gotowy do użycia po ok 1,5-2 latach (w całości rozłoży się po 4 latach).

Użyźnianie ogrodu kompostem

JESIEŃ

Przesiewanie kompostuKrok 1: otwieramy jedną ze ścian kompostownika. Jeśli zrobiliśmy go z desek, wystarczy wykręcić z jednej ściany kilka z nich, zaczynając od dołu.

Krok 2: szpadlem wybieramy kompost.

Krok 3: przesiewamy kompost przez siatkę lub sito o oczkach np.: 4 cm. Chodzi o wybranie nierozłożonych odpadków, takich jak większe kawałki gałęzi, ewentualne kości czy kamienie.

Mieszanie ziemi z kompostemKrok 4: przesiany nawóz równomiernie rozrzucamy na wybrany plac w ilości 10-30 kg/m2.

Krok 5: przekopujemy kompost z ziemią, wystarczające będą proporcje 1:1 (mieszamy ziemię z kompostem w równych proporcjach).

WIOSNA

Krok 6: gdy nasz ogród domaga się pierwszych prac pielęgnacyjnych, równamy ziemię grabiami i przygotowujemy grządki zgodnie z naszymi upodobaniami.

Kompostownik, którego nie zaczęliśmy jeszcze wykorzystywać, również może być użytecznym miejscem dla roślin. Zawarte w nim składniki odżywcze gwarantują, że rozmiary dyni czy cukinii sadzonej wprost na kompoście jesienią pozytywnie nas zaskoczą!

Nasz naturalny, samodzielnie przygotowany nawóz doskonale sprawdzi się na wszystkich rodzajach grządek warzywnych.


Nie wszystko nadaje się do kompostowania ze względów sanitarnych, ryzyko roznoszenia nasion chwastów, spowalnianie kompostowania, ale też przyciąganie nieproszonych gości, jak okoliczne zwierzęta. Poniżej lista niewskazanych składników:

  • części roślin zaatakowanych przez choroby (szczególnie grzybicze)
  • rośliny rosnących w pobliżu ruchliwych ulic albo tras
  • chwasty, na których pojawiły się już nasiona
  • resztki cytrusów (obniżają aktywność mikroorganizmów w glebie)
  • surowe kawałki mięsa, kości, ryb
    (przyciągają szczury)
  • popiół węglowy
  • koci piasek i odchody zwierząt domowych
  • liście dębu i orzecha

Broszura Eko-zdrowe warzywa ogrodowe, plik PDF, 7 MB