Jeśli zależy nam na prawdziwej porcji zdrowych witamin, a nie mamy ogródka, możemy hodować warzywa i zioła na: balkonie i tarasie, w donicach i w skrzynkach na parapecie. Takie rośliny mogą być ozdobą balkonu i tworzyć kompozycje, w których łączy się gatunki użytkowe z ozdobnymi – to ostatnio jest bardzo popularny trend.

Jak zacząć swoją przygodę z balkonowym ogrodnictwem?

  1. Wybierz odpowiednie okno – na domowy warzywnik nie nadają się okna północnewarzywnik na balkonie
  2. Wybierz odpowiedni pojemnik – im większy, tym lepiej.
  3. Pamiętaj o odpowiednim drenażu – otworze oraz warstwie kamyków lub keramzytu na dnie pojemnika.
  4. Przygotuj odpowiednie podłoże – najlepiej na bazie kompostu.
  5. Wybierz odpowiednie gatunki warzyw nadających się do uprawy w pojemnikach.
  6. Przygotuj nasiona kupione z pewnego źródła i od polskich hodowców.
  7. Pamiętaj o obfitym i regularnym podlewaniu.

Podstawą są odpowiednie nasiona, np. z serii Mini Ogród firmy PlantiCo. Są to warzywa specjalnie dobrane do samodzielnej uprawy w pojemnikach na parapetach w kuchni, balkonie czy tarasie. W tej roli sprawdzą się: burak ćwikłowy, cykoria liściowa, endywia kędzierzawa, kolendra siewna, koper ogrodowy, pietruszka liściowa gładka i kędzierzawa, portulaka warzywna, roszponka, rukola, sałaty na cięte listki, mizuna, szczypiorek, szpinak, różne mieszanki – aromatyczne cięte listki, kolorowe cięte listki, pikantne cięte listki. Uprawiać można również warzywa z tej samej serii do jednorazowego wysiewu i uprawy rozsady: pomidory koktajlowe czerwone i żółte, paprykę ostrą, poziomkę rozłogową, różne odmiany sałat głowiastych. Warzywa te są łatwe w uprawie, a wiele z nich można wysiewać wielokrotnie, etapami od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Można je również zbierać systematycznie, w długim okresie czasu, i cieszyć się zbiorami przez wiele tygodni. W pojemnikach możemy uprawiać również cukinię, rzodkiewki, specjalne odmiany ogórków,  fasoli, truskawek oraz zioła i kwiaty.

Zioła pachnące świeżością

warzywnik na balkonieWiększość znanych i lubianych ziół doskonale nadaje się do uprawy w pojemnikach. Nie dość, że pięknie wyglądają, są również idealnym uzupełnieniem naszej kuchni. W donicach możemy posiać zioła jednoroczne – bazylia, cząber, koper, kolendra, majeranek, trybula, jak i wieloletnie – estragon, lawenda, szałwia, tymianek, lubczyk, mięta, melisa, oregano, rozmaryn, tymianek. Przy wysiewie ziół należy pamiętać o tym, aby nasion nie przykrywać ziemią, tylko je lekko ugnieść.

Tradycja na parapecie

Jeśli nie chcemy zbyt długo czekać na plony, możemy przygotować nowalijki, tradycyjnie hodowane w wielu domach. Oto kilka ich przykładów:

Szczypior – wystarczy włożyć do pojemnika z niewielką ilością wody cebulę (może być już z widocznym wychodzącym z główki szczypiorem), tak by zanurzona była tylko piętka korzeniowa

Natka pietruszki, seler – uzyskamy je domowym sposobem poprzez wsadzenie korzeni do doniczki z ziołakompostem. Najlepiej sadzić korzenie, które puszczają już zielone listki – wtedy doczekamy się szybciej zbiorów. Jeżeli korzeń jest za długi i nie mieści się do doniczki, można go uciąć w połowie długości. Korzeń po posadzeniu powinien wystawać około 1 cm nad powierzchnię ziemi.

Kiełki – to także nowalijki i rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, są źródłem witamin i minerałów, dostarczają organizmowi potrzebnych białek, tłuszczów oraz błonnika. Zaletą jest również ich dostępność przez cały rok – także zimą i na przedwiośniu, kiedy trudno o świeże i pełnowartościowe warzywa i owoce.

Najzdrowsze i najcenniejsze są kiełki wyhodowane samodzielnie – wystarczy przez parę dni poświęcić im kilka minut dziennie: podlewać i przepłukiwać. Kiełki uprawiać można w kiełkownicy, w słoiku, na sitku, na ligninie albo w woreczku. W sprzedaży są dostępne nasiona na kiełki firmy PlantiCo następujących warzyw: brokuł, burak ćwikłowy, fasola czerwona, fasola mung, groch, gorczyca, jarmuż, kapusta biała, kozieradka, lucerna, pszenica, rzeżucha, rzodkiewka, słonecznik,  szczypiorek, soja, mieszanki: chińska na patelnię, energia, fitness, łagodna, pikantna, uroda,  vita plus.


Uwaga: jeśli balkon znajduje się w sąsiedztwie ruchliwej ulicy, pełnej kurzu i spalin, nie warto na nim uprawiać warzyw, gdyż wchłoną wszystkie szkodliwe substancje.


Twórzmy własne małe ogródki ze zdrowymi warzywami, które dadzą nam wiele radości i satysfakcji. Będą też zachętą dla sąsiadów i znajomych do naśladownictwa a także spełnią rolę edukacyjną dla dzieci.


Należy pamiętać, że rośliny w pojemnikach potrzebują dużo słońca i światła (nie stawiajmy ich na oknach północnych) oraz częstego podlewania, odpowiedniego nawożenia i bieżącego zbierania dojrzałych plonów.


Broszura Eko-zdrowe warzywa ogrodowe, plik PDF, 7 MB

Partnerem akcji jest polska firma hodowlano-nasienna PlantiCo.

Logo Plantico