Nic nie zastąpi naszemu organizmowi witamin czerpanych z warzyw i owoców. Największe i najbardziej wartościowe ich źródło to oczywiście warzywa z własnych plonów.

Wstępne prace w ogrodzie warzywnym

Prace najlepiej zacząć już jesienią. Dokonajmy wyboru miejsca i przygotujmy glebę pod uprawy. PoczątPrzygotowanie rozsad warzywkujący ogrodnicy powinni zacząć swoją przygodę z warzywnikiem od niewielkiego poletka, blisko domu. Im większy warzywnik, tym więcej pracy i więcej czasu potrzeba na jego pielęgnację! Miejsce powinno być dobrze nasłonecznione (min. 6 godzin w ciągu dnia), z dala od wysokich drzew. Ogródek warzywny można założyć również na podniesionych grządkach, w skrzyniach, ułatwi to pielęgnację i przyspieszy zbiory. Najlepsze podłoże pod nasze uprawy to kompost przekopany z ziemią z ogródka lub żyzna ziemia z worków.

Wiosną przystępujemy do dalszych prac. Glebę lekko wzruszamy i grabimy, nadajemy kształt naszej grządce, ustalamy ścieżki. Wybieramy do uprawy nasze ulubione warzywa. Na początek najlepiej wybrać te, które są łatwe i pewne w uprawie. Polecamy rzodkiewkę, sałatę, fasolę szparagową, koperek. Ważne by nasiona warzyw kupować w specjalistycznych sklepach ogrodniczych, w firmowych opakowaniach, nieprzeterminowane. Tylko dobrej jakości sprawdzone nasiona zagwarantują nam wysoką jakość i pewność odmianową.  Najlepiej szukać odmian, które zostały wyhodowane w naszym klimacie – będą bardziej odporne na kaprysy polskiej pogody.

Zakładanie warzywnika krok po kroku

Ogród warzywny wiosną

Krok 1 – przygotowanie poletka: najlepiej by miało wymiary  1 x 2 m i półmetrową ścieżkę pośrodku (chodzi o zapewnienie dobrego dostępu w czasie pielęgnacji).

Krok 2 – sadzonki: wysiewanie nasion rozpoczynamy wczesną wiosną pod osłonami na rozsadę (możemy wykorzystać parapety w mieszkaniach) lub kupujemy gotową rozsadę.

Krok 3 – wysiewanie: w pierwszej połowie kwietnia możemy wysiewać bezpośrednio do gruntu nasiona tych roślin, które powoli kiełkują i są odporne na niskie temperatury np. marchew, pietruszkę korzeniową, groch, koper, bób, sałatę, rzodkiewkę, szpinak. W drugiej połowie kwietnia wysiewamy cebulę i buraki. W maju po wiosennych przymrozkach, bezpośrednio do gruntu siejemy pozostałe warzywa oraz wysadzamy rozsady. Po wysiewie grządki możemy oznaczać specjalnymi znacznikami upraw z nazwami warzyw, które wysialiśmy.

Krok 4 – pielęgnacja: zabiegi pielęgnacyjne wykonujemy systematycznie od wiosny.  Aby ułatwić sobie pracę i zaoszczędzić czas, możemy zastosować na grządce agrowłókninę, która ogranicza parowanie gleby, wyrastanie chwastów oraz pochłania ciepło i zatrzymuje go w glebie. Wiele gatunków warzyw można wysiewać kilka krotnie w czasie sezonu np. koper, rzodkiewka, szpinak, sałata (ale tylko specjalnie wybrane odmiany sałaty do uprawy letniej: Regina Zielona, Saba, Bona)

Tajemnice sukcesu Twojego ogrodu warzywnego

  • stosowanie żyznej gleby przygotowanej na bazie własnego kompostu
  • regularne podlewanie
  • korzystanie z polskich odmian nasion sprawdzonych producentów i stosowanie się do instrukcji na opakowaniu
  • regularne pielenie
  • zbierane plonów w miarę dojrzewania owoców.

Warzywa siane wprost do gruntu:

bób, burak ćwikłowy, cebula, marchew, koper, ogórek, fasola, dynie, cukinie, groch, pietruszka, rzodkiewka, sałata, szpinak, szczaw, szczypiorek, rukola, endywia, cykoria

Warzywa uprawiane z rozsady:

pomidor, papryka, cukinia,  seler, por, kapusta, kalarepa, kalafior, sałata, poziomki, ogórki, dynia


Broszura Eko-zdrowe warzywa ogrodowe, plik PDF, 7 MB